Madrasah Wak Tanjong
Al-Islamiah

About

Madrasah Wak Tanjong dikenali sebagai Madrasah Ad-Diniyyah Al-Islamiah pada tahun 1958 di rumah Almarhum Ustaz Mohd Noor Taib di Paya Lebar. Madrasah kemudiannya berpindah kepada tapak sekolah di 589 Sims Avenue pada 1959. Ia dinamakan semula sebagai Madrasah Wak Tanjong Al-Islamiah pada 1968, dibangunkan semula dan dibuka secara rasmi pada 1994.

Madrasah Wak Tanjong menawarkan Pendidikan bagi pelajar lelaki dan perempuan pada peringkat sekolah rendah, menengah dan pra-university di Singapura. Misi madrasah adalah untuk memupuk para pelajar secara menyeluruh dengan keyakinan teguh dalam Islam yang relevan dengan kemaslahatan masyarakat.

Pada 2018, Madrasah Wak Tanjong Al-Islamiah (MWTI) terima Pakej Bantuan Menyeluruh (CAP) daripada Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) yang telah bantu Madrasah bekerjasama dengan Muis untuk mengembangkan Madrasah mengikut peredaran masa.

Harapan saya ialah supaya kita terus berpegang pada misi dan visi untuk membina golongan pelajar progresif, yang bukan sahaja akan menegakkan nilai-nilai Islam tapi juga menyumbang Kembali kepada pembangunan dan kejayaan negara, In Shaa Allah.

Kita pernah mendengar peribahasa “it takes a village to raise a child.” Begitu jugalah kita perlukan sebuah masyarakat untuk sumbang pada kejayaan madrasah kita. Kami bergantung pada sokongan berterusan dari para guru, ibu bapa, dan masyarakat Islam di Singapura. Kami hargai sumbangan-sumbangan dalam semua bentuk – kecil mahupun besar – yang telah kami terima dari masyarakat Melayu/Islam Singapura.

Semoga Allah (Subhanahu Wa Ta’ala) memberkati anda dan keluarga anda, dan kurniakan anda teduh kan kemudahan di akhirat.

Ustazah Masnia Nassim

Principal

Visi

Sebuah masyarakat berakhlak mulia dan pelajar progresif, menegakkan nilai-nilai Islam.

Misi

Memupuk para pelajar secara menyeluruh dengan keyakinan teguh dalam Islam yang relevan dengan kemaslahatan masyarakat.

Achievements

Sciance Busker Festival

Di madrasah kami, kami ingin para pelajar untuk terus kekal relevan dengan kemahiran dan trend terkini. Memandangkan kemahiran teknologi digital dan komunikasi sudah menjadi satu kewajipan sekarang, kami telah menghantar para pelajar untuk mengambil bahagian dalam sebuah acara Science Busker Festival. Dianjurkan oleh A*STAR dan Pusat Sains Singapura, peraduan tersebut bertujuan untuk menggalak pelajar lebih melibatkan diri dalam pembelajaran dan komunikasi sains kreatif dan ekspresif. Pada 2020, pelajar darjah 4, Abdul Muttalib disenarai pendek untuk penilaian akhir untuk video beliau mengenai Anggota Pokok Tomato. Beliau dipaparkan di akhbar Berita Harian dan telah menjadi kebanggaan sekolah.

Sony Creative Science Competition Blue Ribbon Award

 Anugera Reben Biru mengiktiraf:

Pengaruh guru-guru menggalak para pelajar mereka dalam pertandingan antara sekolah Sony Creative Science Award dan peranan mereka dalam membimbing dan menasihati pelajar.

Comprehensive Assistance Package (CAP)

Madrasah Wak Tanjong Al-Islamiah accepted the Comprehensive Assistance Package (CAP) from Muis in an official signing ceremony held on Saturday, 28 April 2018. With the assistance package, MWTI will be able to continue its tradition of developing students who have good grounding of Islamic and secular subjects.

The assistance package will see Muis providing resources for the development of the strong executive leadership team, as well as structured training programme and professional development framework for the madrasah’s staff.

Articles

Play a part in developing our future asatizah and Muslim leaders, who will continue to lead our future generations

Hubungi Madrasah

Contact Us

T : +65 6741 0131
E : [email protected]
W : www.mwti.edu.sg 

Work Time

Mon-Fri :8.30 AM – 5:30 PM
Closed on Fridays : 12.30 PM – 2:30 PM
Closed on weekends and public holidays

Kunjungi Kami

Madrasah Wak Tanjong Al-Islamiah
589 Sims Avenue Singapore 387600

Resources

Articles

Social Media