Madrasah Alsagoff
Al-Arabiah

Madrasah Alsagof Al-Arabiah ditubuhkan pada tahun 1912 atas warisan wasiat terakhir pengasas dan dermawannya Syed Mohamed b Ahmad Alsagoff, Madrasah Alsagoff Al-Arabiah adalah madrasah tertua di antara madrasah sepenuh masa yang ada di Singapura. Walaupun ia dimulakan sebagai madrasah untuk pelajar lelaki sahaja, institusi ini berubah menjadi institusi wanita pada tahun 1966 – dan sejak itu tetap bertahan. Ia diiktiraf sebagai salah satu Sekolah Warisan oleh Lembaga Warisan Negara.

Pada masa ini, sekolah ini diakui sebagai madrasah terkemuka dalam program Infocomm Technology dan STEM. Pada tahun 2019, sekolah ini dianugerahkan gelaran berprestij dari Apple Distinguished School untuk inovasi dalam penggunaan teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran. Ini adalah salah satu daripada hanya 5 sekolah di Singapura dan salah satu daripada 500 sekolah di dunia yang telah menerima anugerah tersebut.

Walaupun moden dalam pendekatannya, Madrasah Alsagoff sangat berakar pada tradisi Islam dan menekankan penguasaan bahasa Arab, Al-Quran dan As-sunnah. Pelajar dilatih untuk menjadi sarjana masa depan dalam sains Islam dengan asas yang kuat dalam Matematik dan Sains.

“Madrasah kami berusaha untuk melahirkan cendekiawan agama masa depan yang akan membimbing masyarakat mempelajari ajaran Islam yang betul mengikut teks dengan pemahaman yang jelas mengenai konteks kami.”

Mudir Ustaz Syed Mustafa Alsagoff

Wanita mulia yang menjadi teladan Ummahatul Mukminin

Kami menekankan untuk membina asas yang kuat dalam tradisi Arab dan Islam (Al-Qur’an & As-Sunnah) yang memupuk pemimpin Muslimah yang saleh dengan kecemerlangan akademik, potensi kreatif dan inovatif untuk melayani agama, keluarga, masyarakat & negara kita.

Recognised as Apple Distinguished School (ADS)

Sejak 2019, Madrasah Alsagoff diiktiraf sebagai Apple Distinguished School kerana berusaha untuk menjadi pusat inovasi, kepemimpinan dan pencapaian akademik melalui penggunaan teknologi yang meluas. Mereka menggunakan teknologi ini untuk melampaui objektif pendidikan dengan cara yang kreatif dan berkesan, meningkatkan kemampuan pelajar, kerja berpasukan dan semangat sekolah. Peranti Apple membolehkan pelajar mempamerkan dan mengasah kemahiran dan pengetahuan mereka dengan bimbingan guru kami yang cekap.

Juara di Kejohanan Debat Pelajar Antarabangsa MUSLEH ke-9

Musleh International Student Debating Championship (ISDC) adalah kejuaraan debat yang dianjurkan setiap tahun dengan jemputan terbuka ke sekolah-sekolah di seluruh dunia. Madrasah Alsagoff meraih tempat teratas di Musleh ISDC 2018, mengalahkan banyak sekolah antarabangsa yang lain.

Juara di Pertandingan Video Madrasah (2018) anjuran MUIS sempena sambutan 50 tahun MUIS

Pelajar Madrasah Alsagoff menunjukkan semangat mereka untuk seni ketika mereka memenangi Pertandingan Video Madrasah pada tahun 2018, mengalahkan Madrasah yang lain. Mereka percaya pada pendidikan yang lengkap dan memasukkan program digital dalam kurikulum mereka.

Recognised as Apple Distinguished School (ADS)

Juara di Kejohanan Debat Pelajar Antarabangsa MUSLEH ke-9

www.alsagoff.edu.sg