Sumber Gambar dari Berita Harian

Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) mengumumkan pada hari Rabu bahawa kesemua kecuali empat daripada 352 pelajar madrasah yang mengambil Peperiksaan Tamat Sekolah Rendah (PSLE) tahun ini layak ke sekolah menengah (24 Nov).

Ia merupakan peningkatan 0.3 mata peratusan berbanding keputusan tahun sebelumnya bagi pelajar yang mendaftar di madrasah atau sekolah agama Islam.

Muis mengakui bahawa Covid-19 telah mewujudkan persekitaran yang sukar menjelang peperiksaan kebangsaan, tetapi menyatakan bahawa perkadaran pelajar sekolah rendah 6 madrasah yang berpindah ke sekolah menengah adalah konsisten sepanjang lima tahun sebelumnya.

Hasilnya, menurut Ketua Pegawai Eksekutif Muis Kadir Maideen, mencerminkan ketabahan bukan sahaja pelajar, tetapi juga pengajar dan ibu bapa.

Encik Kadir menyatakan, “Mengendalikan Covid-19 dan membuat persediaan untuk ujian adalah tugas yang sukar.”

“Kami gembira dengan tahap kerjasama dan dedikasi yang ditunjukkan oleh semua peserta. Saya ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada tenaga pengajar madrasah kami, yang telah berusaha bersungguh-sungguh untuk memastikan pelajar kami bersedia dengan betul untuk PSLE,” tambahnya.

Nur Haziqah Mohammad Azar, yang mengalami dyspraxia, masalah mobiliti dan koordinasi, mengambil PSLE ​​sebagai pelajar di Madrasah Wak Tanjong Al-Islamiah.

Kanak-kanak berusia 12 tahun itu, yang diterima menyertai program Ekspres, menjelaskan: “Saya gembira dengan keputusan keseluruhan. Terdapat halangan, tetapi dengan bantuan keluarga, rakan dan tenaga pengajar saya, saya berjaya mengatasinya. “

“Saya mahu terus belajar bersungguh-sungguh dan berjaya di sekolah supaya saya boleh mengikuti minat saya untuk matematik dan suatu hari nanti menjadi seorang saintis.”

Norjiha Kamsani, ibunya, berkata: “Saya buntu; Saya tidak percaya apa yang saya dengar. Kami sangat gembira untuknya kerana dia melakukannya dengan baik.”

Nur Haziqah memenangi pingat gangsa dalam Olimpik Matematik pada 2018 dan menerima biasiswa daripada United Workers of Electronics and Electrical Industries.

Beliau memenangi Anugerah Pelajar Madrasah tahun ini, yang diberikan kepada 5% terbaik pelajar berprestasi terbaik dan 5% teratas pelajar terbaik dalam bidang sekular dan agama.

Menurut Muis, Madrasah Wak Tanjong Al-Islamiah akan dibenarkan untuk terus menerima kanak-kanak di Darjah 1 selepas memenuhi piawaian PSLE ​​dua kali dalam tempoh tiga tahun mulai 2020.

Secara berasingan, Muis berkata Pakej Bantuan PSLEnya akan diperluaskan kepada semua pelajar madrasah sepenuh masa yang menduduki ujian kebangsaan.

Muis menganugerahkan anugerah $218,700 kepada 729 pelajar Darjah 5 dan 6 pada tahun 2021, atau $300 setiap benefisiari, untuk membantu mereka dengan pendidikan dan penyediaan PSLE.

Pakej sedia PSLE ​​pada mulanya ditawarkan pada tahun 2007 untuk membantu semua pelajar madrasah membuat persediaan untuk menduduki PSLE ​​pertama mereka.

Mereka yang dianugerahkan geran itu boleh menggunakannya untuk menghadiri bengkel berkaitan PSLE ​​dan menyertai aktiviti extrakurikuler.

Resources

Article

Social Media