Madrasah Al-Ma’arif
Al-Islamiah

Tentang

Madrasah Al-Ma’arif (MAR) ditubuhkan oleh As-Syeikh Muhammad Fadzullah Suhaimi pada 1936. Pada 2007, ia berpindah sekali lagi ke tapaknya kini di 3 Lorong 39 Geylang. Pada 2016, Madrasah telah sambut ulangtahunnya yang ke-80.

Sebagai sebuah madrasah khas untuk pelajar perempuan dengan kemasukan antara peringkat sekolah rendah ke peringkat pra-universiti, Madrasah ini memberi fokus sama rata pada kedua Pendidikan Islamik dan sekular. MAR juga tawarkan program CCA menyeluruh yang terdiri dari CCA modular pada peringkat sekolah rendah dan pada peringkat menengah, 4 kelab (eg. Kelab Media, Kemahiran hidup dan Kelab Keusahawanan) dan 3 sukan (eg. Memanah, Silat and Bola Jaring).

Madrasah ini juga telah memperkenalkan program-program yang menyokong dan meningkatkan pengalaman Ma’arif – program seperti Experiential Humanities Approach, ‘Science Comes Alive’ Programme, Values-based Early Morning Programme, Program CCA menyeluruh, and Program Pre U yang menyeluruh dan progresif.

Nilai-nilai seperti Hormat, Kebolehsesuaian, Kecekalan dan Empati berfungsi sebagai pemboleh bagi membentuk para individu yang lebih cekap dan progresif, pada masa yang sama masih berpegang pada teras aqidah pelajar sebagai seorang Muslim.

Dalam usaha kita menjadikan Madrasah sebuah institusi yang dinamik, kami bekerja keras untuk membina susasana yang selamat untuk mengasuh dan menggalak, yang dibina atas hubungan baik dan usaha bersama antara para guru, murid dan ibu bapa. Kami percaya setiap pelajar itu unik, seorang pemimpin Muslimah dan mempunyai potensi untuk berusaha mencapai hasil pendidikan tertinggi semampu mereka.

Mdm Nafisah Suheimi

Principal

Visi

Hormat/Kebolehsesuaian/Kecekalan/Empati

Misi

Memupuk dan melahirkan pemimpin Muslimah masa depan yang berpegang teguh pada rohani, mempunyai intelek yang progresif dan merangkum hubungan dengan masyarakat.

Pencapaian

Program Progresif Pra U

 Program Pra U telah dibuat lebih progresif melalui pengenalan sistem Modular (4 Modul – Syariah, Usuluddin, Pemikiran Kritikal & Penulisan, Pandangan Dunia Islam) dalam pendekatannya. Dalam memberi pelajar pengalaman berinteraksi dengan pakar pengetahuan, Lecture Series, program mingguan dua jam, yang mengundang para pengamal dan pakar dalam bidangnya untuk tampil untuk berkongsi pengetahuan pakar mereka dengan para pelajar. Kerja Penyelidikan dan Program Lampiran Ma’arif adalah dua komponen wajib yang memerlukan pelajar menerapkan, menilai dan mensintesis teori secara kritis ke dalam pengalaman kehidupan sebenar.

Program “Science Comes Alive”

Pendekatan inovatif diperkenalkan untuk membangkitkan minat dan minat pelajar terhadap Sains dengan mengintegrasikan unsur-unsur Islam dalam projek dan eksperimen mereka yang dipamerkan semasa Festival Matematik dan Sains. Kurikulum ini juga dirancang untuk merangkumi projek penyelidikan, jurnal refleksi, grafik maklumat Sains, pemetaan minda, Demo Sains yang diketuai oleh pelajar, eksperimen Sains yang dipimpin oleh pelajar dan penyertaan dalam Drama Sains dan juga aktiviti Science Buskers.

Program Holistik

Sejajar dengan visi sekolah untuk menyediakan pendidikan dan pengembangan pelajar yang menyeluruh, program kami diselaraskan semula untuk mencapai hasil yang diinginkan ini. Program kami telah dirancang semula untuk merangkumi pendekatan yang akan melengkapkan pelajar dengan kemahiran yang akan berguna bagi mereka dalam hidup, seperti program CCA Holistik, Penilaian Alternatif dan pendekatan Antara Disiplin. Penilaian alternatif membolehkan pelajar memanfaatkan kreativiti dan kecerdasan pelbagai mereka dengan menerapkan pemahaman teori ke dalam aplikasi praktikal.

Artikel

Berperanan dalam mengembangkan pemimpin asatizah dan Muslim masa depan kita, yang akan terus memimpin generasi masa depan kita

Hubungi Madrasah

Hubungi Kami

T : +65 6747 9835
E : [email protected]
W : https://almaarif.edu.sg/ 

Masa Kerja

Isnin-Jumaat :8.30 Pagi – 5:30 Petang
Tutup pada hari Jumaat : 12.30 Petang – 2:30 Petang
Tutup pada hujung minggu dan cuti umum

Lawat Kami

Madrasah Al-Ma’arif Al-Islamiah
No. 3 Lor 39 Geylang, Singapore 387865

Resources

Article

Social Media