Madrasah Aljunied

Tentang Kita

Madrasah Aljunied Al-Islamiah dibina pada tahun 1927 oleh Syed Abdur Rahman bin Junied bin Umar bin Ali Aljunied. Reputasi Madrasah Aljunied terkenal di seluruh negara dan di seluruh wilayah. Di antara alumninya termasuk banyak pemimpin agama terkemuka di seluruh Asia Tenggara.

Madrasah dibina semula pada tahun 1995 dan kini menempatkan sebuah bangunan 5 tingkat.

Madrasah membayangkan dapat melahirkan para sarjana intuitif yang memiliki kemampuan untuk menyesuaikan diri dengan dunia moden tanpa meninggalkan hakikat Islam. Dengan nilai-nilai madrasah ITQAN, IHSAN dan IKHLAS, madrasah tersebut menginginkan para pelajarnya untuk menginternalisasikan pengetahuan yang dipelajari dengan perkembangan watak mereka.

Dengan itu, para pelajar kemudiannya akan memberikan sumbangan kepada masyarakat Islam melalui khidmah (perkhidmatan) mereka.

Hari ini madrasah menawarkan program Ukhrawi peringkat menengah dan Pra-Universiti serta International Baccalaureate (IB) dan Singapore Cambridge GCE O Level untuk para pelajar.

“Madrasah Aljunied Al-Islamiah, Insya Allah akan meneruskan visinya untuk memupuk para cendekiawan Islam masa depan yang progresif, dinamik dan relevan untuk ummah tempatan dan global. Amanah kita untuk memberikan khidmah (khidmat) kita yang rendah hati dalam bidang kepakaran dan pengkhususan kita kepada masyarakat. “

Puan Khairiana Zainal Abidin

Pengetua

Memupuk Ulama dan Pemimpin Islam Global.

Untuk melahirkan pelajar Taqwa yang akan memimpin masyarakat tempatan dan global.

Achievements

International Baccalaureate (IB)

Pada tahun 2018, Madrasah Aljunied melancarkan Program IB mereka. Program ini adalah untuk calon pelajar yang ingin mengambil jalan yang lebih antarabangsa. Program ini ditawarkan kepada pelajar Menengah 2 yang telah memenuhi kriteria kenaikan pangkat ke program 3Pre-IBDP Menengah. Pelajar program ini tidak akan diminta untuk menduduki peperiksaan GCE ‘O’ Level kerana ia merupakan program bersepadu yang menyediakan mereka untuk program Azhar 2.0-IBDP di peringkat pra-universiti.

Juara Debat

Madrasah Aljunied sentiasa berjaya dalam perbahasan. Pada tahun 2018, pasukan Madrasah Aljunied Debate telah muncul sebagai juara selama 2 tahun berturut-turut dalam pertandingan debat kebangsaan yang dianjurkan oleh ‘Bahas 4PM’. Pendebat terbaik juga berasal dari Madrasah Aljunied. Kekuatan mereka dalam perbahasan menunjukkan bagaimana Madrasah Aljunied telah menekankan pentingnya pembelajaran kritis di kalangan pelajar mereka.

Sekolah untuk masyarakat

Madrasah menekankan bahawa komuniti adalah pusat pendidikannya dan juga mengumpulkan pelajar, guru dan ibu bapa untuk menderma dan mengumpulkan wang untuk komuniti terpilih yang terkena musibah.

Achievements

International Baccalaureate (IB)

Pada tahun 2018, Madrasah Aljunied melancarkan Program IB Program ini adalah untuk calon pelajar yang ingin mengambil jalan yang lebih antarabangsa. Program ini ditawarkan kepada pelajar Menengah 2 yang telah memenuhi kriteria kenaikan pangkat ke program 3Pre-IBDP Menengah. Pelajar program ini tidak akan diminta untuk menduduki peperiksaan GCE ‘O’ Level kerana ia merupakan program bersepadu yang menyediakan mereka untuk program Azhar 2.0-IBDP di peringkat pra-universiti.

Juara Debat

Sekolah untuk masyarakat