Madrasah Irsyad Zuhri
Al-Islamiah

Tentang

Bermula sebagai Mahadul Irsyad di Hindhede Road, dekat Bukit Timah Road pada 1947, ia dinamakan semula sebagai Madrasah Al-Irsyad Al- Islamiah pada awal 1990an. Pada 2003, Kementerian Pendidikan (MOE) melaksanakan Akta Pendidikan Wajib (CE). Di bawah akta ini, semua kanak-kanak, sama yang mengikuti pengajian di sekolah nasional atau Madrasah, perlu menduduki bagi PSLE. Madrasah Irsyad merupakan Madrasah pertama untuk memperkenalkan kurikulum ukhrawi bersepadu bagi sekolah rendah.

Pada 2007, Madrasah Irsyad menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) di bawah Sistem Madrasah Bersama (JMS) dan Madrasah ini memberi fokus sebagai sekolah rendah penghantar bagi Madrasah Aljunied dan Madrasah Al-Arabiah. Pada 2015, namanya sekali lagi ditukarkan kepada Madrasah Irsyad Zuhri Al-Islamiah bagi menghargai ulama tempatan Kiayi Haji Ahmad Zuhri Mutammim. Ia kini satu-satunya madrasah di bawah Sistem Madrasah Bersama (JMS) yang menawarkan kurikulum peringkat rendah sepenuh masa.

“Assalamualaikum Wr. Wb.
Alhamdulillah, dengan izin Allah, anda kini berada di sini. Sebagai seorang Muslim, kita percaya bahawa tiada apa yang berlaku secara tidak sengaja, semuanya ditentukanNya. Dari mana anda berada, bagi apa pun sebab yang anda miliki, kami di Irsyad percaya Allah telah memilih anda untuk menjadi sebahagian daripada keluarga besar Irsyad.

Kami menjunjung tinggi amanah menjadi “insan terpilih” ini secara serius. Kami mendakap anda sebagai sebahagian daripada keluarga besar Irsyad dengan sepenuh hati. Islam itu indah. Kami mahukan pengalaman anda mempelajari Islam untuk menjadi indah juga. Namun, dalam kita memulakan perjalanan ini bersama, kita tidak harus lupa matlamat kita.

Sebagai “insan terpilih” kita menjunjung amanah menjadi Khalifah Allah, untuk membawa keihsanan kepada manusia. Semoga Allah membimbing kita semua. Wasalaam.

Mr Noor Isham Sanif

Principal

Visi

Pilihan Pertama dalam Pendidikan Madrasah

Misi

Demi Allah, Demi Kemanusiaan
Sesungguhnya, Aku Akan Menghantarkan ke Bumi, Khalifah-Khalifah.

Pencapaian

Semasa PSLE 2019, kesemua 10 pelajar terbaik Madrasah datang dari Madrasah Irsyad Zuhri Al Islamiah.
Menang anugerah emas dalam pelbagai Pertandingan Olimpik Matematik seperti Olimpik Matematik Sekolah-sekolah Asia, Olimpik Matematik Antarabangsa Singapura, Pertandingan Olimpik Matematik Rendah Institusi Raffles,
Juara dalam Pertandingan Oral Dana Sekitaran Kesarjanaan
Juara dalam Pertandingan Robotik Nasional 2019 bagi peringkat Rendah.
Emas bagi Pertandingan Pemikiran Komputasi Antarabangsa BEBRAS

Artikel

Berperanan dalam mengembangkan pemimpin asatizah dan Muslim masa depan kita, yang akan terus memimpin generasi masa depan kita

Hubungi Madrasah

Hubungi Kami

T : +65 6478 7133
E : [email protected]
www.irsyad.sg 

 

Jam Kerja

Isnin-Jumaat :8.30 Pagi – 5:30 Petang
Tutup pada hari jumaat : 12.30 Petang – 2:30 Petang
Tutup pada hujung minggu dan cuti umum

Kunjungi Kami

Madrasah Irsyad Zuhri Al-Islamiah
277 Braddell Road, Singapore 579711

Resources

Article

Social Media