Madrasah Al-Arabiah

Tentang Kita

MAI ditubuhkan pada tahun 1930-an di lokasi asalnya di Hillside Drive, bersebelahan dengan Masjid Haji Yusoff. Ia hanya disenaraikan secara rasmi sebagai sekolah berdaftar pada bulan Ogos 1946 di bawah Akta Pendidikan. Terdapat kira-kira 40 pelajar yang menghadiri madrasah ketika itu.

Sejajar dengan misinya untuk menjadi institusi terkemuka yang diakui untuk mengembangkan pelajar yang bersedia untuk masa depan yang memberikan berkat kepada semua, MAI adalah Pusat Kecemerlangan & Kerjasama (COEC) dalam Pembelajaran Terapan iSTEM (Islam & Sains, Kejuruteraan, dan Matematik) untuk madrasah sektor. Untuk memudahkan penggunaan teknologi yang meluas dan bermakna dalam pengajian Islam dan kurikulum akademik madrasah, ia telah memulai gerakan “Masa Depan Pembelajaran di MAI (TFLM)”. MAI telah menetapkan pandangannya untuk menjadi institusi terkemuka dalam transformasi bilik darjah tradisional di madrasah Singapura.

MAI berharap agar siswazahnya berkembang menjadi orang yang bertaqwa, pemikir dan pelajar, dan pemimpin dengan belas kasihan.

“Hari ini, MAI diiktiraf untuk hasil tambah nilai kami yang konsisten, kakitangan yang prihatin dan berdedikasi serta pengalaman sekolah yang berkualiti untuk pelajar kami.

Kami digalakkan untuk memperhatikan bahawa lulusan kami telah berjaya, berjaya maju ke institusi pendidikan pasca-menengah pilihan mereka dan mereka terus belajar, berkembang dan menjadi anggota masyarakat yang berkontribusi. “

Encik Herman Cher Ma'in

Pengetua

Orang yang bertaqwa,
Seorang pemikir & pelajar
Seorang pemimpin dengan belas kasihan

Menjadi institusi terkemuka yang diakui untuk mengembangkan pelajar yang bersedia untuk masa depan yang memancarkan berkat kepada semua.

Program iSTEM (Islam & Science, Technology, Engineering, Mathematics)

Program berstruktur untuk memupuk minat dalam iSTEM telah membawa kepada banyak pencapaian penting dalam persidangan dan pertandingan pelajar seperti Pertandingan dan Penilaian Antarabangsa untuk Sekolah (ICAS) yang dianjurkan oleh University of New South Wales, Australia, Olimpik Matematik dan Sains baik di peringkat nasional mahupun antarabangsa pertandingan. Contohnya, dalam Sukan Olimpik Matematik Singapura dan Asia (SASMO) baru-baru ini. 18 pelajar MAI berjaya merangkul pingat Emas, Perak dan Gangsa untuk SASMO. Ini adalah daripada 10,000 pelajar yang mengambil bahagian dari lebih dari 20 negara Asia.

Di luar pencapaian akademik, MAI juga merupakan satu-satunya madrasah dalam senarai sekolah di Singapura yang telah dianugerahkan peringkat tertinggi untuk Anugerah Hijau Sekolah dari 2016 hingga 2019. Pada masa ini, ia berada di landasan untuk Anugerah Miss Joaquim Vanda Berkelanjutan untuk tahun 2020.

Pelajar Yang Baik Semua Pencapaian

Pelajar dari MAI bukan sahaja secara konsisten muncul dalam 1% teratas kohort pelajar madrasah untuk peperiksaan tahap GCE ‘O’ setiap tahun, tetapi mereka juga memperoleh anugerah dalam pertandingan CCA seperti pertandingan Tahfiz, Khatib dan Tilawah, dan perhiasan sukan seperti Pagar , Memanah, Badminton, Bola Sepak, dan Bola Jaring.

Niche dalam Matematik dan Sains

Kurikulum akademik kami memberi penekanan pada pendidikan Matematik dan Sains yang diperkaya dengan falsafah Islam. Tujuannya adalah untuk mengembangkan pelajar untuk menjadi pelajar yang mempunyai perbezaan, dilengkapi dengan pengetahuan, kemahiran dan pemahaman saintifik yang selari dengan prinsip-prinsip Islam dan juga nilai-nilai. Program yang dikurasi dan berjenjang MAI disesuaikan untuk menarik minat pelajar untuk mendapat pendedahan dalam pelbagai bidang Sains dan Matematik.

Pelajar yang menunjukkan potensi belajar melebihi tahap mereka dan mempunyai ketabahan dan kekuatan akan layak mengikuti program Tahap 3. Ini adalah peringkat tertinggi di mana pelajar akan dicalonkan untuk Program Penyelidikan Belia A * STAR, YRP yang sangat kompetitif dan berprestij.

Melalui program berjenama ini, Nur Daiyyinah Aqilah Mohammad Riza telah ditawarkan tempat oleh A * STAR di YRP untuk 2019/20. Untuk sesi 2020/21 penghormatan ini diberikan kepada dua pelajar: Mishel Maryam Nasir (S3) dan Kashfia Humaira Shahjahan (S3).

Program iSTEM (Islam & Science, Technology, Engineering, Mathematics)

Pelajar Yang Baik Semua Pencapaian

Niche dalam Matematik dan Sains

Discussion on Racial Relations Strengthens Citizen Bonds.

DISCUSSIONS on inter-racial relations fueled by several recent racist incidents were held with Singapore in a strong position in terms of its multicultural citizen relations. In giving the reminder, the Minister of Culture, Community and Youth, Mr Edwin Tong, said Singapore has the benefits of a system that has been pioneered by our pioneering leaders. The system, he said, ensures “we do not fall into the difficulties faced by many other multiracial communities.”

W : www.mai.edu.sg

Masa kerja